Skip to content

Apák akarunk lenni! – tüntetés az apaság másodlagossága ellen.

Nemzetközi Férfinap, 2022. A Parlament előtt gyűltek össze azok, akik tenni akartak a férfimozgalom mai legfontosabb kérdése: az apaság másodrendűsége ellen. Heten álltak ki és egy nyolcadik apuka késett el percekkel az eseményről. Felmerül a kérdés: hol volt az az 50 férfi és nő, aki jelezte az előzetes felmérés szerint, hogy jelen lesz? Természetesen a kritikát és elmarasztalást megint azoknak kell állniuk, akik pont odamentek és jelen voltak.


“Miért nem promóztátok meg jobban? Épp csak véletlenül tudtam meg, hogy kiálltok” – volt az egyik kritika. Félig jogos, valóban van hova fejlődni ezen a téren, de az esemény létre lett hozva, Fecabook reklám futott, volt aki az északi határtól, volt aki a nyugati határtól utazott fel Pestre, mégis az anyagi és erkölcsi áldozathozatal szinte hiába volt: alig pár embert érdekelt, hogy az apáknak kevesebb joguk van és szűkebb lehetőségeik a családalapításra, mint az anyáknak. Keveseket érdekelt, hogy a miniszterelnökünk azt nyilatkozza: “a család alapítása és fenntartása terén a nőkre lehet számítani, a férfiakra nem”. Úgy tűnhet, talán keveseket érdekel, hogy a férfiak a pénzkereső robotba vannak kárhoztatva, miközben pont attól esnek el, amiért tulajdonképpen hajtanak: a családjuk szeretetétől.

A több mint negyven meghívott médiumból egyetlen egy sem jött el, és most meg kellene értenünk, miért. Mindenesetre az biztos, hogy ha a férfiakat sem érdekli a saját sorsuk, miért is érdekelje a médiát?

Ennyit a kesergésről és a szemrehányásokról. Nézzük, mi történt a Kossuth téren?

A Modern Férfipolitikáért Mozgalom és a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság közös demonstrációt tartott, egyrészt és főleg a mai családpolitika férfiakra diszkriminatív volta, másrészt a mai férfiak családalapítási közömbössége miatt. Szujó Flórián az MFM alapítója és elnöke adott egy rövid interjút lapunknak, amiben kifejtette, hogy a mai családpolitika a kommunikációjában is és törvénykezésében is hátrányosan megkülönböztető a férfiakkal szemben. Erre kívánta felhívni a figyelmet a kiállással.

Kovács Barnabás a Kiállunk a Gyermekedért aktivistája üzente meg a gyermekvédelemben dolgozóknak, hogy több tízezer apatársa nevében állt ki, és reméli, összefognak az általuk csak “gyermekrosszléti rendszernek” nevezett törvény és az emberséget nem ismerő hivatalnok hadával szemben.

Toplak Zoltán a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság elnöke a mai magyar férfimozgalom legfontosabb megoldandó problémájának nevezte az apaság másodrendűségét.

Két beszéd hangzott el a tüntetésen.

Szujó Flórián felszólalt a férfiakat sújtó diszkriminációk ellen, továbbá az apasági GYED bevezetése érdekében – részletesen taglalta, hogy miért a gyermek hároméves koráig célszerű ezt kiadni, illetve miért lenne a Norvég példával illusztrálta, hogy segítene, ha ebbe az állam beavatkozna. Egy petíciót ismertetett, melyben az apák jogaiért álltak ki, és az aláíróktól idézett, miszerint férfiak és nők egyöntetűen állították, hogy az apák egyenértékűek az anyákkal és ugyanakkora szükség van rájuk a családban.

Toplak Zoltán egy rövidebb beszédet mondott, külön megszólítva Orbán Viktor miniszterelnököt, reformokat követelve az apák számára, illetve megszólította a leendő apákat, hogy tűzön-vízen át vállalják az apaságot, mivel az z élet egyik legnagyobb ajándéka – és a sorok közt olvasva a gyermekeink viszontszeretete. A szerelem elmúlik, a szeretett gyermekek hálája viszont sosem.

Az esemény vágott változata alább beágyazva tekinthető meg, erről a videóról továbblépve a vágatlan változat is elérhető.
(A videó elején jobbra fent az info kártyán.)