Skip to content

Kiállunk a gyermekedért turnéra indultunk!

Turné állomásunk első helyszíne: Infopark


A Kiállunk a gyermekedért civil aktivista csoport a mai napon, Budapesten járt, egy kiállás sorozat első állomásán.  Egy majd 10 éves kisfiú beszél a felvételen, szexuális visszaélésről. Abban próbálunk segítséget nyújtani, hogy nyilvánosságot kapjon a tény, hogy a gyermek nem kap hatékony és gyors segítséget. Az anyától kapott információk alapján hatóságok nem mozdulnak.

A gyermekről készült felvétel, hivatalos helyen, felügyelt kapcsolattartás során törént. A Gödöllői Forrás családsegítő szolgálat a jelzési kötelezettségének csak az után tett eleget (2022.07 hó), hogy az édesanya rákérdezett, mikor kívánnak lépni az ügyben. Ekkor megtette a jelzését a családsegítő szolgálat, a gödöllői illetőségű bíróság, a rendőrség és a gyámhivatal felé, de az eltelt hónapokban érdemben nem történt előrelépés.

Az anya beszámolt arról, hogy a kisfiút időközben újabb presszió érte. A rendőrség még mindig tátott szájjal áll, legalábbis a szakértő kirendelése még nem történt meg, amely nagyban köszönhető annak is, hogy az ügyészség még mindig nem rendelkezett arról, hogy az apa mint törvényes képviselő helyett, eseti gyámot rendeljenek ki, ahogyan ez ilyen esetekben szokás.

A bíróság az anya távoltartási kérelmével összefüggésben hibázott, melyet a törvényszék új eljárásra vonatkozó döntése igazolt. Nem vizsgálták ki, hogy szükséges-e kiemelni a kisfiút a családból.

A Gödöllői Járásbíróságtól kapott nyilatkozat az ügyben

A vizsgálat megindítása óta a gyermek az édesanyja ellen fordult, a körülményekből következtetve, presszió érhette a gyermeket.

A Gödöllői Forrás családsegítő szolgálat elfogult az apa mellett, az anya ezt nyilatkozta:

– Kértem mediációt a Forrástól, melyre a mediátor válasza ez volt: „Mivel az apa mellett elfogult vagyok így nem tudunk mediációt biztosítani”, sajnos csak egy mediátor van- folytatta az anya.

A következő állomás Gödöllő lesz, hogy megtudjuk,

– a gyámhivataltól, hogy a védelembe vételi eljárás hol tart,

– a Forrás Családsegítő szolgálat mennyiben képviseli a gyermek jogait és érdekeit,

– a rendőrségi eljárás miért nem halad gyorsabban, annak ellenére, hogy a jelzést a gyermekjóléti szolgálattól megkapta, valamint, hogy miért nem rendeltek még ki szakértőt.