Skip to content

KÖZTERÜLETEN TÜNTETNÉL? ÍGY JELENTSD BE!

A cikk tartalmilag megegyezik a TASZ oldalán közzétett tartalommal 2023.02.07. napján, melyet eredetileg a TASZ hozott létre, a Kiállunk a Gyermekedért másodlagos megosztója az általunk közérdekűnek tartott tartalomnak.

Ha gyűlést szervezel, annak bejelentésével a rendőrséget tájékoztatod arról, hogy egy bizonyos közterületet szeretnél igénybe venni tüntetésre, vagyis egy politikai szabadságjog gyakorlására. Bár sokan így nevezik, a tüntetések bejelentése nem engedélyezési eljárás, csak tájékoztatási kötelezettség!

1. Tüntetést szervezek, be kell-e jelentenem a rendőrségnek?

Valószínűleg igen, a tüntetéseket szinte mindig be kell jelenteni. A bejelentés nem ellened van, hanem azért, hogy a rendőrség fel tudjon készülni a rendezvényre: megtehesse a szükséges biztosítási intézkedéseket, értesíthesse az érintett szervezeteket (például a közút kezelőjét, közlekedési társaságot vagy a mentőszolgálatot), és fel tudja hívni az emberek figyelmét az eseménnyel járó változásokra, például ha módosul a forgalom rendje. A rendőrségnek joga van azt is megvizsgálni, hogy nem jogsértő-e a tervezett rendezvény.

Nem kell bejelentést tenned, ha:

 • az esemény valójában nem is tüntetés, nem közüggyel kapcsolatosnem véleménynyilvánítás, hanem családi, kulturális, vallási vagy sportrendezvény (esküvő,koncert, körmenet, futóverseny, stb.). Ilyenkor közterület-használati engedélyt kell kérned a közterület kezelőjétől, rendszerint a helyi önkormányzattól;
 • a tüntetést nem közterületen (út, utca, tér, stb.), hanem magánterületen szeretnéd tartani. A magánterületeken tartandó tüntetésekről itt olvashatsz.

2. Mikor kell a bejelentést megtennem?

Legkorábban a tüntetést megelőző három hónappal, legkésőbb pedig 48 órával azelőtt, hogy elkezdenéd nyilvánosan hirdetni az eseményt. A rendőrségnek 48 órája van arra, hogy döntést hozzon, ennek lejártával úgy kell tekinteni, hogy a bejelentést a rendőrség tudomásul vette.

Két kivétel van az általános bejelentési szabályok alól:

 • Sürgős/gyors reagálású gyűlés esetén a minimális 48 órás határidőt nem kell betartani, a bejelentés előtt is elkezdheted hirdetni a gyűlést. Erre akkor van lehetőség, ha a határidő betartása veszélyeztetné a gyűlés célját: például egy törvény elfogadása ellen már csak a parlamenti szavazás után lehetne tiltakozni.
  Az ilyen tüntetést is be kell jelenteni, az arra okot adó esemény után haladéktalanul, még aznap kell. Ilyenkor a bejelentésben el kell küldeni a rendőrségnek a tüntetés nyilvános felhívását is(például a Facebook eseményt), a sürgősséget pedig meg kell indokolni.
 • spontán módon, szervező nélkül kialakuló tüntetések esetében senkinek nincs bejelentési kötelezettsége. A bejelentés elmaradása azonban csak akkor igazolható, ha a gyülekezést egy azt közvetlenül megelőző indok váltotta ki, és valóban tervezés és szervező nélkül alakult ki. Az ismerősök közötti üzenetváltások még nem minősülnek szervezésnek, nyilvános felhívásnak, ilyenkor még lehet spontán a tüntetés.

3. Mi lesz, ha nem jelentem be a tüntetést?

A bejelentés elmulasztása nem főbenjáró bűn, pusztán a bejelentés elmulasztása miatt a rendőrség nem oszlathat fel egy békés tüntetést. A szervezőnek azonban szabálysértési felelősséggel kell számolnia: aki elmulasztja a közterületen megtartott tüntetése bejelentését,szabálysértést követ el és pénzbírsággal sújtható. A bírság legnagyobb összege 150 000 forint.

4. Hogyan tudok bejelentést tenni?

A gyűlést a területileg illetékes rendőrkapitányságnak, Budapesten a BRFK-nak kell bejelenteni. Több rendőrkapitányság illetékességi területét érintő gyűlést mindegyiknek be kell jelenteni. A bejelentést megteheted

 • személyesen, jegyzőkönyvbe mondva a rendőrkapitányságon, (itt találod a rendőrkapitányságok címét);
 • papír alapon benyújtva (személyesen leadva vagy postai úton, itt találod a rendőrkapitányságok postacímét), a papír alapú bejelentéshez ITT tudod letölteni a mintánkat .docx formátumban;
 • vagy elektronikus úton, az alábbi honlapon keresztül: https://ugyintezes.police.hu/. Az elektronikus bejelentéshez ügyfélkapuval kell rendelkezned!
  • Itt kattints az “Új ügy indítása” gombra a fejlécben,
  • majd válaszd a “Közrendvédelem” fület!
  • Itt válaszd a “Gyűlésekkel kapcsolatos bejelentés, ügyintézés” gombot.
  • A megjelenő lehetőségek közül válaszd az RK-0102 számú űrlapot, aminek címe: Gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, közterületen megtartandó gyűlés bejelentése
  • Ügyfélkapus azonosítást követően a megjelenő űrlapot értelemszerűen kell kitölteni. A bal oldali oszlopban lehet az űrlap egyes oldalai között váltani. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Várd meg a rendőrség reakcióját: vagy egyeztetésre hívnak, hogy további részleteket beszéljetek meg, de ha határidőben, 48 órán belül nem reagálnak, akkor úgy kell tekinteni, hogy a bejelentést tudomásul vették és megtarthatod a gyűlést.

Ha a rendőrség tudomásul vette a bejelentést, közzé teheted a felhívást: ez lehet szórólap, plakát, Facebook-esemény, bármi, ami alkalmas arra, hogy a nyilvánosságot értesítsd a gyűlésről. Ügyelj arra, hogy a felhívásban tüntesd fel a szervező nevét, a tüntetés helyét, valamint a kezdés és a befejezés időpontját.

Bár az űrlapon szinte minden egyértelmű, adunk pár támpontot, hogy mire kell figyelned a kitöltésnél:

 1. Az űrlapon meg kell adnod a szervező, több szervező esetén a vezető, szervező szervezet esetén a képviseletre jogosult nevét, lakcímét és azon elérhetőséget, amelyen a rendőrséggel kapcsolatot tart.
 2. A gyűlés kezdésének és befejezésének időpontját meg kell jelölni. Fontos, hogy ne csak azt az időintervallumot jelöld meg, amikor valóban zajlani fog a gyűlés, hanem számold bele az esetleges előkészületek és az elpakolás (bontás) idejét is!
 3. A gyűlés helyszíne, útvonala tekintetében add meg – vagy ahol lehet, válaszd ki – a település irányítószámát és nevét, a közterület nevét és jellegét, esetlegesen a házszámot, de az ‘Egyéb’ mezőben szabadon körülírhatod, hogy melyik területről van szó (pl. “a Kossuth Lajos utcán az ABC előtt”, “a Petőfi Sándor téren, a körforgalom felőli oldalon”). A lényeg, hogy a helyszín vagy az útvonal egyértelműen azonosítható legyen. Ha vonulásos eseményt tervezel, akkor a kezdőtől a végpontig írd végig az útvonalat (pl. Kossuth Lajos utca – Petőfi Sándor út – Széchenyi István tér). 
 4. A gyűlés célja: bármilyen, közügyekkel kapcsolatos cél megjelölhető, ami nem ütközik jogszabályba. Csak a politikai fantáziád szab határt annak, hogy milyen célt tűzöl ki. 
 5. A gyűlés napirendje: Annak is csak a politikai fantáziád szab határt, hogy milyen békés tüntetési formát választasz (pl. néma demonstrációt vagy szónoklatokat). Itt kell azonban jelezni azt, ha a résztvevők védőfelszerelést, egyenruhát, vagy azzal összetéveszthető ruházatot viselnének a gyűlésen, és/vagy eltakarnák az arcukat. Ez alapvetően tilos, de ha a gyűlés céljához vagy napirendjéhez hozzátartozik (pl. gyári dolgozók a formaruhájukban tüntetnek a jobb munkakörülményekért), akkor a rendőrség a bejelentés alapján ezt is tudomásul veheti.A napirend kapcsán kell feltüntetni azt, hogy az előkészületek és a levonulás mikor zajlanak.
 6. Résztvevők várható létszáma: itt csak hozzávetőleges becslést kell megadnod, de semmilyen felelősség nem terhel azért, ha végül sokkal többen vagy sokkal kevesebben jönnek el. Viszont ha sokkal többen vennének részt a tüntetésen, mint amennyire a bejelentés során számítottál, a rendezők számát hozzá kell igazítanod a ténylegesen megjelent résztvevők számához – és erre a rendőrség akár kötelezhet is. Arra kell még figyelned, hogy gyűlést legalább két fő részvételével lehet tartani – amint a létszám egy főre csökken, a gyűlésnek vége lesz.
 7. Rendezők létszáma: a szervező köteles megfelelő számú rendezőt kiállítani – erre vonatkozóan nincs pontos szabály, vagy arány. Elég, ha életszerűen gondolkodsz, és tudod, hogy egy kisebb, 20-30 fős rendezvényre elég lehet 2-3 rendező is, míg egy nagyobbnál arányosan többre lesz szükség.
 8. Jelezni kell azt is, ha a szervező vagy a vezető indokoltnak tartja, hogy a rendőri szerv képviselője a gyűlés helyszínén jelen legyen. Ez mindenképpen ajánlott, mivel a gyűlés biztonságát szolgálja, ha a rendőrség folyamatosan jelen van.
 9. Végül a haladéktalan kapcsolattartás adatait érdemes megadni. Olyan elérhetőséget, lehetőleg mobiltelefonszámot adj meg, amin biztosan elérhető vagy, mert könnyen lehet, hogy a bejelentést követően a rendőrség személyes egyeztetés érdekében keresni fog, vagy előfordulhat, hogy a tüntetés előtt vagy alatt akarja felvenni veled a kapcsolatot. Ha nem vagy elérhető, akkor a rendőrség nélküled fog döntést hozni a tüntetésedről!

Ha bármelyik lépésnél elakadnál, hívd a jogsegély-szolgálatunkat (keddenként 14:30 és 17:00 óra között, csütörtökönként 10:00 és 12:00 óra között), vagy írj emailt “Gyülekezés bejelentése” tárggyal a jogsegely@tasz.hu-ra, és segítünk!